9 aug. 2012

Jag och Fredrik på upptäcktsfärd i Stockholm

Eftersom vädret var fint och Fredrik ville ut och gå i sina nyinköpta gympaskor så bestämde vi oss för att gå upp till Fåfängan som har en fantasiskt utsikt över staden och hamnen med alla färjor. Från mamma, som bor på Åsögatan på Södermalm, är det inte så långt att gå.

Vägen dit går över Åsöberget med sin gamla begyggelse från 1700-talet. Det blev till att klättra både upp och ned i trappor och gränder, men det är värt besväret.

På Åsöberget finns många äldre trähus från 1700-talet.
Fram till 1600-talet fanns här mest trädgårdar där man odlade olika träd och växter
Åsögatan sedd nerifrån.
De boende på Lotsgatan, Åsögatan och andra smågator på Åsöberget var ofta varvsarbetare vid Södra varvet samt deras familjer. Även andra yrken med anknytning till sjöfart fanns representerade.
 
Här ser man Fåfängan från Åsöberget.
Namnet fåfänga är en byggnad i form av paviljong, lusthus eller liknande, placerad i trädgård eller park.
På 1650-talet byggdes en försvarsskans på berget. På 1740-talet anlade en grosshandlare planteringar på berget, och dessutom byggde han ett lusthus. Numera är det ett Café.

Utsikten från Fåfängan är fantastisk. Till vänster om färjan ser man gamla stan.

Till höger i bild skymtar Gröna Lund.
 
I hamnen nedanför låg ett stort kryssningsfartyg. Det var nästan lika högt som berget.

Samma gata på bilderna ovan, Lotsgatan, på Åsöberget. Intressant att se hur det såg ut förr i tiden.

Även här ser man hur det såg ut på 1900-talet. Fredrik fascinerades över att stenarna som huset ligger på, i hörnet, ser nästan exakt likadana ut som på bilden från 1900-talet.


Gammalt möter nytt!
Dessa underbara Hortensior gick vi förbi mitt i stan.

3 aug. 2012

Mullsjöbesök med barnen

I början av augusti åkte jag och barnen till min gamla "hemby" Mullsjö i Västergötland. Vi besökte pappa's grav samt fikade hos min farbror, som är en pigg och alert 94-åring. Vi träffade även min syssling som var på besök hos sin mamma, där vi också sov över.

Något sonen såg fram emot var ett besök i godisfabriken, Ryfors Konfektyr. Det blev en hel del godis där. Det var tur att det var efter lunchen som vi åt i Englska Villan som ligger i Ryfors, nära Ryfors Golfklubb.

Här kommer några bilder från denna fina byggnad som numera är restaurang och konferensanläggning.

Lunch på Engelska Villan, Ryfors. Ligger i anslutning till Ryfors Golfklubb. Mycket god mat!


 





Ryfors är ett gammalt järnbruk och fick sina bruksprivilegier 1742. Bruket hade flera ägare fram till 1827 då det köptes av Gudmund Magnus Sager. Sager utvecklade bruket och kompletterade järnframställning och smide med brännvinstillverkning, jord och skogsbruk samt affärsverksamhet. Under Sagers och hans söners livstid ökade bruket i omfattning genom flera gårdsköp främst runt sjön Stråken som utgjorde en naturlig transportled för bland annat träkol till järnframställningen och stockar till sågverket.




Engelska villan, ett English-Cottage hus som ingick i den berömda Engelska parken.
Den Engelska parken började anläggas under 1880-talet och ansågs vara en av de förnämsta i Sverige. Parken innefattade både en tennisbana och en golfbana, den sistnämda gör anspråk på att vara Sveriges första.
Här kan man bland mycket annat besöka en av Sveriges första kägelbanor samt landets första biograf.


En härlig eftermiddagspomenad runt Mullsjön!

Caroline visar framfötterna!