3 aug. 2012

Mullsjöbesök med barnen

I början av augusti åkte jag och barnen till min gamla "hemby" Mullsjö i Västergötland. Vi besökte pappa's grav samt fikade hos min farbror, som är en pigg och alert 94-åring. Vi träffade även min syssling som var på besök hos sin mamma, där vi också sov över.

Något sonen såg fram emot var ett besök i godisfabriken, Ryfors Konfektyr. Det blev en hel del godis där. Det var tur att det var efter lunchen som vi åt i Englska Villan som ligger i Ryfors, nära Ryfors Golfklubb.

Här kommer några bilder från denna fina byggnad som numera är restaurang och konferensanläggning.

Lunch på Engelska Villan, Ryfors. Ligger i anslutning till Ryfors Golfklubb. Mycket god mat!


 

Ryfors är ett gammalt järnbruk och fick sina bruksprivilegier 1742. Bruket hade flera ägare fram till 1827 då det köptes av Gudmund Magnus Sager. Sager utvecklade bruket och kompletterade järnframställning och smide med brännvinstillverkning, jord och skogsbruk samt affärsverksamhet. Under Sagers och hans söners livstid ökade bruket i omfattning genom flera gårdsköp främst runt sjön Stråken som utgjorde en naturlig transportled för bland annat träkol till järnframställningen och stockar till sågverket.
Engelska villan, ett English-Cottage hus som ingick i den berömda Engelska parken.
Den Engelska parken började anläggas under 1880-talet och ansågs vara en av de förnämsta i Sverige. Parken innefattade både en tennisbana och en golfbana, den sistnämda gör anspråk på att vara Sveriges första.
Här kan man bland mycket annat besöka en av Sveriges första kägelbanor samt landets första biograf.


En härlig eftermiddagspomenad runt Mullsjön!

Caroline visar framfötterna!

Inga kommentarer: